Vanzatorul de zmeie


Cutreiera plaja tinand in mana mai multe zmeie. La fel de bine ar putea face asta intr-o vale verde de munte sau intr-un parc dar acolo e mai putin probabil sa gaseasca clienti pentru oferta lui. Sau a ei. Pentru ca nu genul vanzatorului conteaza ci contributia pe care o aduce celor din jurul sau. Toata lumea vede zmeiele, cativa se ingramadesc sa le vada dar putini cumpara. Doar cei care au vocatie de purtatori de zmeie. Nu stiu nici ei de capacitatea asta a lor. In momentul acesta oamenii sunt doar indrazneti si mai putin indrazneti.

Toti admira zmeiele lansate de indrazneti dar totusi doar cativa dintre ei mai putin indrazneti se incumeta chiar si acum sa cumpere si sa lanseze un zmeu al lor. Dar ce-ar putea pati, sa nu il lanseze frumos in zbor din prima ? Da, s-ar putea intampla si asta mai ales daca vantul nu e favorabil. Unii se pun sa citeasca despre cum se face o lansare de succes, altii reusesc cu o combinatie de noroc si intuitie.

Vanzatorul nu e zgomotos in vanzarea sa si e deschis la a discuta valoarea primita in schimb. Mai mult decat a vinde zmeie, e dispus sa iti arate ce poti face cu ele. Dar trebuie sa ceri asta sau sa ii lasi senzatia ca ti-ai dori sa te ajute si atunci se ofera voluntar. Ar putea lansa chiar vanzatorul o multime de zmeie, e expert in asa ceva, are acasa o multime de poze cu zmeie facute si lansate de el dar acum, dupa atatia ani, are placerea de a-i introduce si pe altii in mestesugul acesta.

Vreau un sef, lider, director, mentor si colegi care sa fie vanzatori disponibili de zmeie, sa ma lase sa cumpar, sa nu-mi vanda agresiv. Sa imi fie consultant post-vanzare nu doar vanzator, care sa imi ofere instrumentul cu ajutorul caruia sa pot sa tind mai sus, mult mai sus in timp ce raman totusi cu picioarele pe pamant. Un vanzator abordabil care sa revina periodic pe plaja mea sau in valea mea si sa imi zambeasca daca vede ca zmeul cumparat zboara. Ma va incuraja sa lansez alte zmeie, sa adaug atribute noi zmeielor mele. Unele zmeie se vor strica in timp, altele se vor prabusi din cauza conditiilor atmosferice, de altele ma voi plictisi pur si simplu si atunci voi merge chiar eu sa cer un zmeu mai mare, mai colorat, mai rezistent, mai personalizat. Daca nu are, vanzatorul de zmeie imi va face unul special chiar pentru mine. Pentru ca poate, pentru ca stie cum, pentru ca ii place. Intr-o zi voi invata si eu sa devin vanzator de zmeie. Asa e sigur ca mereu va zbura ceva placut colorat prin aer.

Bunii vanzatori de zmeie sunt rari, au plajele si vaile lor preferate si chiar clienti preferati. Isi permit. Cauta-i si atrage-i pe plaja si valea ta. Aduc plus valoare imensa. Dar trebuie sa fie un vant placut pe acolo, nici vijelie, nici prea schimbator ci domol dar puternic si mai ales constant. Mda, stiu, nu tot timpul e asa. Insa e mult mai placut sa ai zmeie in aer decat doar nisip si iarba pe jos, poate scoici sau pietris si eventual niste valuri, pentru ca nisip, iarba, scoici, pietris si valuri are toata lumea, dar zmeie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s