Mamuti


Am citit ca, in cele din urma, se va clona un mamut. Exista deci posibilitatea ca in timpul vietii noastre sa vedem pe fata pamantului mamuti vii, reali. Pe planeta meseriilor insa, mamutii sunt inca actuali, cateva specii au supravietuit pana in zilele noastre. E adevarat sunt exemplare rare, pe cale de disparitie (sper, cred ?!), trec neobservati de cele mai multe ori dar asta nu ii face mai putin inutili. Cel putin patru asemenea mamuti au fost vazuti/vazute recent in tara noastra. Au supravietuit noilor realitati ale climatului economic din motive pe care specialistii nu le-au putut explica pe deplin. Public aici descrierea lor. Daca ii vedeti, desi nu sunt periculosi pentru oameni, interactiunea cu ei ar trebui minimalizata pentru a nu crea stres inutil atat lor cat si noua. Puteti insa sa le faceti poze pentru ca in cativa ani vor deveni istorie.

Portar este o meserie la fel de veche precum poarta sau usa insasi. Este uimitor cum in evolutia sa de la neandertalian pana la calatorul in spatiul cosmic, o parte a omenirii s-a dezvoltat fara a avea capacitatea de a-si deschide singuri toate portile sau usile. Altfel, existenta acestei meserii ar fi un mister in sine. Cum pe buna dreptate se intreba Seinfeld, ce s-ar intampla daca nu ar mai exista portari ? Lumea ar intra in cladiri deschizand singuri usile ?! De fapt, in cele mai multe cazuri, in ciuda denumirii, portarul nici macar nu deschide usa. Nu vorbesc aici nici despre portarul care e agent de paza ci despre cel care oricum nu iese din casuta instalata in interiorul cladirii decat daca il abordezi. In loc de portari sugerez instalarea la intrarile in cladirile publice a unor panouri informative.

Vanzatoare de bilete de cinema, teatru, de tramvai, autobus sau metrou. Exista tehnologia pentru ca aceasta functiune sa nu mai fie necesara: ecrane tactile si automate de incasat bani care pot sa dea si rest. Meseria aceasta desi nu foarte dificila in sine si nici foarte reconfortanta in termini de satisfactie profesionala, se poate dovedi una periculoasa pentru sanatate. Sa ne gandim la cei care o practica in gheretele asezate in locuri publice. Sa stai in frig iarna, in canicula vara de dragul catorva calatori care doresc sa primeasca un bilet prin deschizatura neizolata a incaperii nedotate cu un sistem de incalzire sau de racorire, nu e tocmai placut.

Liftiera, denumita si regina liftului sau a inaltimilor si subsolurilor. In primul rand e o meserie discrimnatorie pentru barbati pentru ca se pare ca niciun personaj masculin nu s-a calificat vreodata pentru ocuparea acestui post. De altfel, chiar as vrea sa vad elementele examenului sau a testului de angajare. Fisa postului trebuie sa fie cea mai scurta din lume: apasa butoanele liftului la solicitarea publicului calator. Atat. In mod paradoxal, existenta acestei meserii se justifica in paralel cu cea de portar. Cu greu as putea intelege ca cineva care nu si-a putut deschide usa singur poate folosi butoanele unui lift in mod independent. N-are cum.

Incasatoare WC public e in primul rand o functiune diferita de cea a vanzatoarei de bilete desi exista similitudini. Diferenta esentiala sta in faptul ca nu doar incaseaza bani pentru serviciul oferit ci se asigura de portionarea economicoasa – uneori dusa chiar la extrem – a hartiei igienice. Dezvoltarea profesionala pentru aceasta meserie consta in trimiterea repetata la toaleta a ocupantilor acestei functii, avand la dispozitie strict cantitatea de hartie pe care o ofera in mod curent clientilor. In timp, asta poate duce la o crestere cantitativa si poate chiar calitativa a hartiei oferite. Nu exista insa studii relevante pe acest subiect, e doar o speculatie personala. Fara sa intru in detalii pentru ca e de natura evidentei, riscul de boli profesionale este si in acest caz foarte ridicat datorita inhalarii diverselor substante chimice nocive sanatatii. Asta vine oricum in adaos la aceeasi problema a expunerii la temperaturi scazute pentru ca – nu stiu daca ati observant – in WCurile publice usa e mereu deschisa pentru a atrage clientii, ceea ce, indiferent de temperaturile de afara, face ca in interior sa fie curent si rece spre frig, chiar si vara.

Cred ca lumea ar putea fi un loc mai bun daca mamutii renascuti din propria cenusa ar da un exemplu de calmitate in ciuda dimensiunii lor si ar servi astfel ca un model pentru oamenii violenti.

Cred ca lumea profesionala nu ar fi insa un loc mai rau daca meseriile de portar, vanzatoare de bilete, liftiera si incasator la WCurile publice ar iesi din uz. Vad asa ceva posibil in timpul vietii noastre.

Serios vorbind, exista functiuni a caror sustinere consuma mai multe resurse financiare si non-financiare decat pierderile datorate potentialei lor inexistente. Ocuparea unui asemenea post, poate fi o amenintare serioasa la adresa carierei celor angajati si la adresa functionarii organizatiei care ii angajeaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s